Kdo pa vas vodi?

Kdo pa vas vodi?

Objavljeno 20.12.2017
Maja Rogelj


Pogosto se ne zavedamo svojih besed in ravnanja. Naši odzivi so nezavedni, avtomatski, delujemo kot da smo na avtopilotu.

Um, ki ima glavno besedo in vodi naše življenje, je potrebno obvladati. Ali obvladujem svoj um ali um obvladuje mene?

Um ima veliko moč, toda če se spoprijateljimo z njim, ga bomo mi vodili. Poleg fizičnega imamo subtilno telo ali um. Poznavanje strukture uma in njegovega delovanja nam pomaga na poti zavedanja.

Veste, da naš um deluje skozi čutila in je vez med fizičnim telesom in zavestjo ali dušo. Je le orodje in je lahko naš najboljši prijatelj ali pa najhujši sovražnik. Ne moremo ga obrzdati z zatiranjem. Tako bo postal le še močnejši.

Samoopazovan je nadvse važno. Pitagora je učil, da je najpomembnejše v življenju očistiti um. Kako lahko to storimo? Modreci nam nudijo starodavno metodo, ki nam pri tem pomaga. Umirite se in začutite tišino. Izrazite hvaležnost, za vse stvari, ki se dogajajo za vas. Z obračanjem vase so tudi sami dosegli stanje prebujenja in zaživeli kot zavestna bitja. Samoopazovanje je ključ do spoznanja. Je pot neskončnega spoznavanja sebe.

Ali verjamete v slepo srečo ali v zakon vzroka in posledice?

Svet zgleda nedoumljiv, nepravičen in precej kaotičen, toda če poznamo zakonitosti, ki delujejo v njem, bomo vse videli drugače.

Ralph W. Emerson pravi, da površen človek verjame v slepo srečo, močan pa v vzrok in posledico. Kdo odloča o naši usodi? Mi sami, naše ravnanje. Posledice si ustvarjamo z mislimi, besedami in dejanji. Doživeli bomo toliko veselja, kot ga prinašamo drugim in deležni toliko bolečine, kot smo jim je prizadejali. Če poznamo naravne, fizikalne zakonitosti, bomo razumeli tudi zakone etike in si ne bomo ustvarjali slabe karme.

Pitagora je dejal, da ne umremo, ampak duša zapusti eno telo in se preseli v drugo. Ko je duša živela v različnih življenjskih oblikah, kot nebeška bitja, bitja v vodi in ostala, dobi človeško telo, kjer se naprej razvija.

Zemlja je učilnica v katero vedno znova vstopamo in jo zapuščamo. Zdaj smo v takšnem stanju kot človek, ki se pelje z vlakom, na glavi pa ima ogromen kovček. Namesto, da bi ga odložil na tla in se spočil, drži težko prtljago, pod katero se mu šibijo kolena. Modreci, ki so se dvignili nad ravni, kjer vlada zakon vzroka in posledice, zakon karme, pravijo, da se lahko rešimo bremena preteklosti.

Obstaja pot, ki vodi iz začaranega kroga rojevanja in umiranja. Ni tako pomembno, kakšna je naša usoda, ampak prizadevanje za lastno osvoboditev.

Johann W. Goethe je dejal, da nihče ni večji ujetnik, kot tisti, ki zmotno verjame, da je svoboden.

Naj vas v letu 2018 Spomni me vodi in motivira pri samoopazovanju in negovanju sebe.

Privoščite si ga kot darilo sebi!