MR

Kakšen ritem pa vi živite?

Objavljeno 17.11.2017
Maja Rogelj


Kakšen ritem živite?

Ura je 5:30 zjutraj in ura me kliče iz postelje. Še bi se malo crkljala v postelji, a je le navadna sreda. Vstanem iz postelje, se pretegnem in počasi odpravim v kopalnico. Prebudim svoj obraz in se ozrem v ogledalo, da se soočim s seboj, se pozdravim, objamem in zaželim lep, namenski vstop v nov dan. Pristavim vodo za čaj, medtem spijem 5 dl vode in naredim jutranjo zvezdo. Simbol mene in postavitev v svet. Sledijo tibetanske vaje. Ta čas voda zavre in pripravim čaj. Izberem obleko in že je čas, da prebudim deklici. Nežno ju prebudim in povabim da vstaneta in se podata novim doživetjem naproti. Ko se oblačita pripravljam zajtrk in sestavine za popoldansko kosilo. Skupaj zajtrkujemo, pospravimo iz mize, umijemo zobe in že je čas za odhod v šolo, vrtec in službo. Dva meseca mi je bila jutranja telovadba tek do šole, ko sem pospremila hčerko. Ona s skirojem, jaz na trimu…

Vsak dan po planu. Včasih se tudi kaj spremeni, ker… življenje se ves čas spreminja. Zavedati se moramo od kod in zakaj prihaja do sprememb in ali spremembo dovoljujemo? To je MOJ jutranji ritem in navade.

Pogosto prav to razmišljam pri vsaki stranki. Kdaj vstaja, kaj mora narediti preden gre od doma, pelje otroke v šolo, vrtec in kdaj se začne služba, dnevna doza stresa in obveznosti, ki onemogočajo konstanten ritem… TO JE VAŠE ŽIVLJENJE.

Če vem, da si nismo enaki, da nimamo enakih obveznosti in niti približno enak časovni plan…zakaj bi vam potem nastavil strategijo ritma prehrane, življenja enako kot moji?! Kako bi lahko potem dieta, ki bi morebiti name delovala, lahko delovala tudi za vas? NE GRE! PREPROSTO. Podobno je z ostalimi področji življenja. Pomembno je, da se imate radi, se cenite in se potrudite narediti zase in vaše najdražje najbolje kot zmorete. A pazite se cone udobja. Ta je lahko zelo nevarna. Vedno imamo možnost vpeljati nekaj bolj “striktnega« in počasi dosegati boljše počutje, zadovoljstvo in srečo. In hvaležni smo za vse kar se nam  in se dogaja za nas!

Vedno iščem za stranke sprejemljive načine drobnih sprememb, malih korakov, ker se zavedam, da bodo le tako lahko postali stalnica. Morda to pomeni, da pridete na cilj malenkost kasneje, pomeni tudi, da boste stvari ponotranjili in bodo postale del vas. IN tega vam potem nihče ne more odvzeti. Kar doživite vi sami, se zapiše v vas. Naj bo dobro ali slabo in s tem ter vašim zavedanjem potem delujete naprej. 

Ni to tisto kar si želite? Spremeniti stvari na bolje in jih takšne vzdrževati skozi svoje življenje, vedoč, da ni postavljenih omejitev, le bolj smotrna uporaba…

Dobro se je zavedati da je v naravi in našem življenju vse ritmično. Dnevni ritem je ritem človeškega jaza in nastaja zaradi vrenja Zemlje okoli svoje osi. Izraža se skozi ritmično menjavanje budnosti in spanja. Vse kar je ritmično krepi človeka in njegov ritem duha. Kot vsi vemo pa sodobni čas s svojim hitrim, modernim tempom in načinom življenja ruši ritem dneva.

Dan sledi dnevu in drugi večji ritem je tedenski ritem, ki je ritem človekove, naše duševnosti. Vsak dan ima neko določeno kvaliteto. Tedenski ritem najbolje negujemo, če spoštujemo kvalitete in spremembe energije planeta dneva.

Tretji po velikosti je mesečni ritem, ko gre luna skozi vse faze rasti in padanja. Ritem meseca povezujemo z ritmom  Lune, ki v približno mesecu enkrat obkroži Zemljo. Štirinajst dni narašča in štirinajst dni pada. Ritem meseca je ritem eterskega telesa, ritem sil oblikovanja življenja, ki vodijo življenjske procese. V tem ritmu imamo ženske menstruacijo, v njem poteka razvoj otroka v materinem telesu…

Z negovanjem tega ritma se krepi energetsko telo. Odrasli ljudje, če štirinajst dni intenzivno ustvarjamo, potem potrebujemo štirinajst dni, ko bomo delali pretežno navznoter. 

Še večji je letni ritem, v katerem se, vsaj v naših krajih, zvrstijo vsi letni časi, saj naš planet naredi en obhod okrog sonca. Letni  ritem  je  gotovo  ritem  velikih načrtov. 

Gre za naravni ciklični proces, ki se začne z vstajenjem ( pomlad ), razcvetom ( poletje ), odmiranjem ( jesen ), smrtjo ( zima ) in ponovnim vstajenjem ( naslednjo pomlad ).

Ritmi, so sestavni del naše danosti,  naših  izhodišč  kakor  nam  je  dano  telo  z  glavo,  trupom  in  udi  ter  vsemi  organi zaznavanja. Kar pa je dano, kar se odvija v času in prostoru, nosi v sebi določene zakonitosti, ki  jih  mi  lahko spoznamo. S spoznavanjem zakonitosti ritmov, razmerij v času, pa se v duhu dvignemo nad te pojave. Novo pridobljena zavest, spoznavno vstopanje v dejanskost ritmov, to nas dviga v nadčasovno, v večno. 

Arhetipi, kot bazični energetski vzorci duše, so skupni vsem ljudem, zato je tudi zodiakalna mandala sestavni del globlje kolektivne duše. Iz napisanega sledi, da zodiak simbolizira kozmični arhetipski proces razvoja na zavestni in nezavedni (notranji in zunanji) ravni. 

»V večnem se uči živeti, kdor z razumevanjem razrešuje svoja razmerja do časa.«

Fizično telo človeka prežemajo etri, se pravi sile, ki oblikujejo življenje. Te sile poznamo iz dela z rastlinami kot tiste, ki delujejo preko toplote, vode, zraka, zemlje in svetlobe. V človeku te sile s svojimi ritmi vodijo življenjske procese

Človek ima poleg fizičnega in energetsko eterskega telesa (slednji prežema fizično telo, ga dela »živega« ) še telo duševnosti, imenovano tudi astralno telo.  Za telo duševnosti pravimo, da je to tisto, kar je »doma« v našem srcu: gre za sposobnost biti srečen ali prizadet, ljubiti ali sovražiti, biti sočuten… Neravnotežje astralnega telesa privede do bolezni tako na ravni energetskega kot tudi na ravni fizičnega telesa. 

Človek je duhovno bitje. Duh v človeku je tisto, kar nas vodi, usmerja

Je najvišje, kar človek ima.

»Spoznaj samega sebe. Spoznaj v svoji notranjosti svet. Spoznaj se v toku sveta.« 

( Rudolf Steiner )

Vaš dnevni ritem omogoča vdih in izdih…delo in  počitek? Si dovolite nagrado po opravljenem delu. Kako zavestno opravljate posamezne dejavnosti? Ste čuječi? 

Se vam zdi, da je vaše življenje v ravnovesju, harmonično ali so kakšna področja, ki še čakajo da jih uravnotežite?

Sprejmite sebe takšnega kot ste. Z vsemi dobrimi in manj prijetnimi lastnostmi. Od tu naprej pa vsak dan naredite čim več stvari drugače in opazujte sebe, kaj vas podpira in kaj ne…mali koraki vodijo v velike spremembe.

Vaš ritem bo dnevno spodbujal in vas motiviral priročnik Spomni me. Vaš zvesti prijatelj, zaupnik in motivator, 365 dni v novem letu 2018.