Sočutno partnerstvo

Sočutno partnerstvo

Objavljeno 30.04.2018
Maja Rogelj


Če vemo od kod prihajamo in se zavedamo, da smo nekoč bili eno…nam je morda vse skupaj lažje razumeti. Od celote smo se ločili in sedaj se skozi življenja spoznavamo…Evolucija se dogaja že leta in še se bo ;)… smo v procesu izoblikovanja in spoznavanja te ljubezni, svetlobe, smisla.

 

Kar se nam »dogaja«… se pravzaprav dogaja za nas in ne nam. Smo moški in ženska v svoji osnovi. Imamo svetle in temne dele sebe. + in - . Le sprejeti se moramo.

 

Vse je prav. Takšni kot smo, smo v redu. Če pa bi radi postali še boljša verzija sebe oz. pritegniti k sebi nekaj več, potem je potrebno aktivno stopiti k namenu, želji, viziji, sanjam.

 

Če se zavedate svojih pomanjkljivosti, temnih strani ste na dobri poti in ne pozabite na  svoje svetle dele in jih cenite, občudujteBodite hvaležniza to kar ste in kar vas že obdaja. 

 

Kar je v vaši zunanjosti je tudi v vas. Kar vi ste, take ljudi privabite k sebi. Kaj to pravzaprav pomeni v partnerstvu? 

 

Če si želite »popolnega partnerja«najprej definirajte kaj za vas popolnost je. Ko bo opis sestavljen si ga podrobno poglejte in preverite ali ste bili pozorni na vse podrobnosti, ki bi vas morda utegnile motiti, če bi jih pozabili. Nato pa pojdite skozi celoten opis in poglejte iskreno, če vse te kvalitete vi že imate oz. jih nosite, živite. V kolikor ste jih obkljukali … idealen partner za vas čaka. Le odpreti se mu morate. V kolikor pa je resnica in iskrenost do sebe ugledala luč, pa le pogumno na pot samoizgrajevanja. Kajti le tako, bo takšna oseba čez čas prišla k vam.

 

Kaj si v partnerstvu želimo?

 

Sprejetosti, zaupanja, spoštovanja, predanosti, intime, varnosti, skupne vrednote,…

 

Biti sprejet takšen kakršen si je najtežja stvar, vsaj dokler sam ne sprejmeš sebe v popolnosti. Z vsemi minusi in pozitivnimi stvarmi, ki te oblikujejo v to trodelno bitje živeče tu na Zemlji.

 

Zaupanje nastane, ko si sprejet takšen kakršen si. Torej iskreni pogovoriso nujni, da se lahko vzpostavi zaupanje. Če sami sebi ne priznamo kakšni pravzaprav smo…si lažemo…in s tem zavajamo še druge okoli sebe. Zaupanje pomeni pokazati svojo ranljivo plat. Se izpovedati in odpreti svoje srce. Takšna sem. Tak sem…trenutno…sprejmi ali pusti. Ker se spremembe ves čas dogajajo, pa je dobro, da imate v glavi da je potrebno rasti, ljubeče delovati vsak dan, kajti tempo življenja je hiter in v njem si morata partnerja slediti, če želita obstati skupaj.

 

Spoštovanjese rodi iz zaupanja. Ko ti je nekdo opora in ljubeč vodnik ali prijatelj, se lahko iz tega razvije kaj več. Če ni spoštovanja, ga tudi potem ko se predasta intimi ne bo. Še težje. 

 

Spoštovanje in zaupanje pripeljeta dopredanosti. Ko zaupamo kaj imamo in se počutimo varne, sprejete in  v objemu nekoga se mu lahko popolnoma predamo in z njim delimo svoje intimne trenutke in telo. Za radost, osrečevanje in seveda navdih za naprej.

 

Pri vsem tem so najbolj pomembni iskreno pogovori, spoštljiva komunikacijabrez zadržkov, obsojanja in kritike. Le izražanje svojega stališča. Besede imajo izjemno moč. Zato kar izrazimo tudi prikličemo. Pazite kaj sporočate in kaj mislite in kličete k sebi. Ste pripravljeni na vse to? Si res tega želite? Ko je komunikacija iskrena in se osebi sprostita in začutita si lahko v miru, brez strahu zaupata strahove in vidita skupne vrednote. 
 

Torej vzeti si čas le za vaju dva. Kjer se oba dobro počutita in lahko med seboj podelita stvari, ki si jih želita in po čemer hrepenita. Torej slišati se na isti valovni dolžini.
 

Kako komunicirati, če pa se ne da?

 

Lepa beseda, lepo mesto najde.To še kako drži. Če imate naravnanost k rešitvi, boste tudi našli pot.V kolikor so vaše misli, usmerjenost drugje in razmišljate le o sebi in lastni koristi... potem se je vredno vprašati zakaj je tako in kam to pravzaprav pelje... Si res tega želite, da bi kdo drug tako deloval z vami?  Ali pravzaprav v nekaj ne želite pogledati, ker vas je prizadelo in bolečina še ni ozdravljena? Vredno je najti pot. Poskušati znova in znova, kajti na tej poti se ves čas učimo ...in tako se mali otrok nauči hoditi, govoriti,...

 

Kaj če nisva na isti valovni dolžini?

 

Bodite iskreni do sebe in poglejte zakaj ste prišli v stik s to osebo. Morda ne zaradi partnerskega odnosa. Morda potrebuje le prijateljico za posluh in pogovore. Morda sta se našla le zato, da bosta skupaj hodila v hribe. Delala skupaj posel? Bodite pozorni in iskreni zopet do sebe ter poglejte v vsa področja. Kaj vaju podpira in imata skupnega in kje se vajin interes razhaja. Več kot je skupnega, bolj bosta plula po isti valovni ;) Je ta plovba vsakodnevno delo in nič ni dokončno. Nikjer ni garancije. In tako je tudi prav. Potrebno je vlagati in se prizadevati za dobre, še boljše stvari. Za blagostanje in obilje vseh.

 

Začnimo pri sebi, a ne končajmo tam.

 

Na voljo sem vam za osebni ali partnerski pogovor, za prva spoznanja, da se lahko podata na pot odkrivanja samega sebe in drug drugega. 

Naj vam bo življenje lepo, radostno in polno ustvarjalne energije. 

 

www.samovzgoja.si